ÇİNLİ bilim adamları, sudan fırlamak ve katlanır kanatlarla gökyüzüne çıkmak için tasarlanmış uçan denizaltılar geliştiriyorlar.
Uzmanlar, uğursuz gizli geminin hem radardan hem de sonardan kaçmak için tasarlandığını ve uçak gemilerini pusuya düşürmek için paketler halinde avlanabileceğini söylüyor.
6

6
South China Morning Post’un haberine göre, Nanjing Havacılık ve Uzay Bilimleri Üniversitesi’ndeki bir araştırma laboratuvarında bir prototip uçan denizaltı uçağı inşa edildi ve test edildi.
Gizli dron, önde eğilen bir çift dahil olmak üzere dört pervane tarafından sürülür.
Sırtında katlanmış bir çift büyük kanatla suyun altında süzülür ve ona klasik bir aerodinamik denizaltı şekli verir.
Yüzeyde, kanatlar açılır ve 75mph’de havaya yükselir – rotor kanatlarıyla çalışan sıradan drone’dan iki kat daha hızlı.


Araştırmacılar, dronun bir su altı hedefine yavaşça yaklaşabileceğini ve uzun süre bir alanda oyalanabileceğini iddia ediyor.
Profesör Ang Haisong bir araştırma dergisinde, “Sabit kanat modunda seyrederken çok az enerji tüketiyor, bu nedenle havada hızlı, uzun menzilli görevler gerçekleştirebiliyor” dedi.
Prof Ang’ın ekibi, kağıtlarına göre kanat açıklıkları yaklaşık 6ft 6in olan iki küçültülmüş prototip inşa etti.
Boffin’ler, daha büyük gerçek hayattaki versiyonların, su altı mayınlarını denetlemek gibi çok çeşitli sivil ve askeri kullanımlara sahip olacağını söylüyor.
Uzmanlar, asıl yararın, sürpriz kamikaze saldırıları başlatmak için hava ve deniz savunmasını atlatabilme yeteneği olduğunu söylüyor.
Morning Post’un haberine göre, bu arada diğer Çinli ekipler çok sayıda başka tür “transmedya gemisi” üzerinde çalışıyor.
“Genelde askeri uygulamalar içindir. Xian’daki Northwestern Polytechnical Üniversitesi’nden bir araştırmacı, “Bazıları süpersonik hızda uçabilir” dedi.
Yantai’deki Deniz Havacılık Üniversitesi’nden Profesör Ji Wanfeng, bu tür gemilerin bir uçak gemisi filosunun savunmasını sakatlamak için en ucuz ve en etkili yöntemlerden biri olduğunu söyledi.
Prof Ji ve meslektaşları tarafından yapılan bir tahmine göre, modern bir savaş gemisinin çok katmanlı savunma sistemi, yaklaşan uçakların, füzelerin veya geleneksel insansız hava araçlarının yaklaşık yarısını vurabilir.
Ancak bir transmedya gemisi, radar tarafından tespit edildiğinde su altına gidebilir ve sonardan kaçınmak için yeniden yüzeye çıkabilir.
Prof Ji, bu insansız hava araçlarının sadece küçük bir kısmının bir savaş gemisinin savunmasını karıştırabileceğini ve hatta bunaltabileceğini söyledi.
Ekibi, geçen ay Çin dergisi Electronics Optics & Control’de yayınlanan bir makalede, 62 mil mesafeden fırlatılan bir transmedya gemisinin 90mph’nin üzerinde uçabilmesi durumunda yaklaşık yüzde 100 hayatta kalma oranına sahip olduğunu söyledi.
Drone’ların “düşmanın kilit hedeflerine karşı etkili saldırılar gerçekleştirebileceğini” ekledi. Çin donanmasının mevcut teçhizatlı savaş yöntemleri ve taktiklerine kesinlikle güçlü bir ek olacak.”
Prof Ang’ın ekibi tarafından inşa edilen uçan denizaltı, pervanelerini kullanmadan belirli bir derinlikte sessizce gizlenebilmesi için kaldırma gücünü ayarlamak için karnında suyla dolu bir hava yastığına sahiptir.
Kanatları katlanmış olarak seyir halindeyken, aerodinamik gövdesi daha az sürüklenme ve daha yüksek hareket kabiliyeti sağlar.
Ang’ın ekibine göre en büyük zorluk kalkış sırasındaydı.
Gemi doğrudan sudan yükselirse, yüzey dalgaları ve drone’nun hava ve su ile eşzamanlı etkileşimi nedeniyle kalkış dengesizdir.
Bunu düzeltmek için, denizaltının havaya kalkmadan önce dalgalar üzerinde süzülebilmesi için karmaşık bir kontrol mekanizması geliştirdiler.
Silâhlanma yarışı
Pekin’in kendi kendini yöneten Tayvan’ı ele geçirmek için bir savaş başlatacağı artan korkular arasında geldiğinden, araştırma makalesinin zamanlaması önemli.
Geçen hafta Çin kuvvetleri adayı kuşattı ve olası bir işgali örtbas etmekten korkan devasa savaş oyunlarında bir balistik füze yağmuru ateşledi.
Bazı uzmanlar, korkunç bir dizi yeni silaha milyarlarca dolar yatırım yapan Çin’in şu anda küresel yüksek teknolojili silahlanma yarışına liderlik ettiğine inanıyor.
Geçen yıl, Çinli bilim adamlarının 1990’lardan beri gizlice AI gizli denizaltıları üzerinde çalıştıkları ortaya çıktı.
Bir araştırma makalesi, bir prototipin insan girdisi olmadan hedefleri nasıl otonom olarak izleyip yok edebileceğini gösteriyor.
Çin ayrıca Rusya’nınkine uygun havadan gizli dronlar, intihar dronları sürüleri ve atmosferi yok eden hipersonik füzeler geliştiriyor.
Uçan bir denizaltı fikri 1920’lerden beri var.
1934’te Sovyet mühendislik öğrencisi Boris Ushakov, gemileri gözlemleyebilecek ve daha sonra onları torpidolarla pusuya düşürmek için suya dalabilecek üç motorlu bir dalgıç uçak için ayrıntılı planlar hazırladı.
Ancak Kızıl Ordu, su altı bileşenleri uçağı çok ağır yaptığı için onu terk etti.
1962’de ABD savunma mühendisi Donald Reid, boş zamanlarında kurtarılmış uçak parçalarından yapılmış düşük teknolojili bir makine olan dünyanın ilk uçan denizaltısı RFS-1’i gerçekten yaptı.
Pilot, motoru kuru tutmak için su altına dalmadan önce pervaneyi çıkarmak zorunda kaldı ve aqualung ile nefes aldı.
Ancak araç, yetersiz güç nedeniyle yalnızca kısa bir mesafe uçtu ve onu daha da geliştirmek için bir destekçi bulamadı.


O sırada Convair, ABD Donanması için bir dalgıç deniz uçağı geliştiriyordu, ancak teknik zorluklardan sonra projeden vazgeçildi.
Daha yakın bir zamanda 2008’de, Pentagon’un yılda 3 milyar dolarlık Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı, bir saldırı denizaltısına dönüşebilecek gizli bir uçak için teklifleri kabul ettiğini duyurdu.

6

6

6

6