Bangladeş genelinde akaryakıt istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluştu.
Bangladeş’te akaryakıt fiyatlarındaki keskin artış, ülke genelinde protestoların patlak vermesine neden oldu. Bangladeş medyasına göre “şimdiye kadarki en yüksek” zam, benzin ve motorin fiyatlarını yüzde 50’den fazla artırdı. Bangladeş, Sri Lanka adasından sonra bu tür gösterilerden etkilenen Hindistan’ın bir diğer komşusu. Öfkeli göstericiler, beklenmedik fiyat artışının tersine çevrilmesini talep ederek Bangladeş genelindeki akaryakıt istasyonlarını kuşattı.
Artış Cuma günü Şeyh Hasina hükümeti tarafından açıklandı, ardından dizel oranı litre başına 34 Taka, oktan litre başına 46 Taka ve benzin litre başına 44 Taka arttı. Birkaç Bangladeşli medya kuruluşu, akaryakıt fiyatlarındaki bu yüzde 51,7’lik artışın, ülkenin bağımsızlığını kazanmasından bu yana görülen en yüksek artış olduğunu söyledi.
İnsanların gece geç saatlerde depolarını doldurmak için benzin istasyonlarında sıraya girdiğini gösteren birkaç video sosyal medyada ortaya çıktı.
#Bangladeş:Hükümetin %52’lik akaryakıt zammı açıklamasıyla, Bangladeş’te binlerce insan benzin istasyonlarına akın etti. Ülke ciddi bir enerji krizinin pençesinde.#Bangladeş#Benzin fiyatlarıpic.twitter.com/18MTo55p34
— Wᵒˡᵛᵉʳᶤᶰᵉ Uᵖᵈᵃᵗᵉˢ𖤐 (@W0lverineupdate) 7 Ağustos 2022
Güney Asya ülkesinin 416 milyar dolarlık ekonomisi, yıllardır dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri. Ancak, yükselen enerji ve gıda fiyatları ithalat faturasını şişirerek hükümeti Uluslararası Para Fonu da dahil olmak üzere küresel kredi kuruluşlarından kredi aramaya sevk etti.
Hükümetin kararına karşı çok sayıda protesto yürüyüşü düzenlendi. Bunların arasında başkent Dakka’daki Ulusal Müze önünde protesto gösterileri düzenleyen öğrenci birlikleri de vardı.
Bangladeş’in Dakka kentinde rekor yakıt zamlarına ve ülkenin enerji krizine karşı gösteri. Protestolar iki haftadır her gün oluyor. #Şişirme#Bangladeş#Dakka#Enerji krizipic.twitter.com/4hdWLUIhin
— Biz Protestocularız (@WeAreProtestors) 7 Ağustos 2022
“Sıradan insanlar, yaşam maliyetlerinin artmasıyla başa çıkmakta zaten zorlanıyorlar. Hükümetin kamu malını yağmalaması ve kötü yönetimi insanları bu acıya sürükledi” dedi.
Bangladeş Jatri Kalyan Samity (BJKS) gibi gruplar tarafından reddedilen hükümetin açıklamasının ardından otobüs işletmecileri fiyatları artırdı. Dhaka Tribune’e göre, yeni otobüs ücretinin “uygun maliyet analizi” sonrasında belirlenmesi gerektiğini söylediler.
Bangladeş enerji bakanlığı yaptığı açıklamada, devlete ait Bangladeş Petrol Şirketi’nin (BPC) altı ayda petrol satışlarında 8 milyar taka (85 milyon $) üzerinde bir zarara uğradığını belirterek, küresel piyasa koşulları göz önüne alındığında yakıt fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu söyledi temmuza kadar.
“Yeni fiyatlar herkes için kabul edilebilir görünmeyecek. Ama başka seçeneğimiz yoktu. Güç, enerji ve maden kaynaklarından sorumlu devlet bakanı Nasrul Hamid Cumartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, insanlar sabırlı olmalı” dedi. Küresel fiyatlar düşerse fiyatların ayarlanacağını söyledi.
Bangladeş’in enflasyon oranı dokuz ay üst üste yüzde 6’yı aştı ve Temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 7,48’e ulaştı ve yoksul ve orta gelirli ailelere günlük harcamalarını karşılamaları için baskı yaptı.